Transcriberen met AI: Zo zet je eenvoudig spraak om in tekst

Er zijn verschillende redenen waarom je spraak om zou willen zetten in tekst. Bijvoorbeeld voor je onderzoek of om een interview te kunnen publiceren op papier.

Het grote nadeel is dat transcriberen een lastige en tijdrovende klus kan zijn. Gelukkig kan AI tegenwoordig met veel tijdrovende taken helpen. Zo ook met transcriberen.

Wil jij meer weten over transcriberen met AI?

In dit artikel vertellen we je meer over transcriberen in het algemeen en transcriberen met AI. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij het meest efficiënt spraak om kunt gaan zetten naar tekst!

Wat is transcriberen?

Met transcriberen bedoelen we het uitschrijven van gesproken tekst. Dit gebeurt veel bij interviews, bijvoorbeeld voor in nieuwsartikelen of voor onderzoeken. Bij dat laatste wordt de tekst vervolgens omgezet in code, om zo de tekst te analyseren.

Transcriberen is een belangrijke, maar tijdrovende klus. Een interview van 10 minuten uitschrijven kan zomaar 1-2 uur duren. Om zoveel mogelijk tijd te besparen is het van belang dat de kwaliteit van de audio goed is.

Daarnaast kan AI je ook goed helpen met het omzetten van spraak naar tekst. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Welke vormen van transcriberen zijn er?

Transcriberen kan op verschillende manieren gedaan worden. Als je gaat transcriberen voor een onderzoek voor je studie, dan is het verstandig om de richtlijnen te controleren.

Zijn er geen richtlijnen of ga je transcriberen voor een ander doeleind? Bedenk dan eerst goed wat je nodig hebt en pas je vorm van transcriberen daarop aan.

Letterlijk transcriberen

De term spreekt redelijk voor zich. Je zet de spraak letterlijk om in tekst. Hierbij neem je dus ook stopwoordjes en aarzelingen mee. Deze vorm is voor de meeste mensen niet zo heel interessant.

Alleen als je wil analyseren hoe iemand praat, is dit van toepassing. Je moet dan denken aan gedragsonderzoek of transcriberen voor juridische doeleinden.

Woordelijk transcriberen

Deze vorm van transcriberen komt het meeste voor. Hierbij worden stopwoordjes en aarzelingen weggelaten. Op die manier wordt de tekst zeer bruikbaar gemaakt om te vertalen naar code en te analyseren.

Samenvattend transcriberen

Tot slot hebben we samenvattend transcriberen. Hierbij zet je de spraak om in een samenvatting. Je zou dit ook kunnen zien als notuleren.

Deze vorm is niet handig om te gebruiken voor onderzoek. Door spraak samen te vatten, doe je redelijk veel aannames. Om die reden is je transcriptie vaak niet zo nauwkeurig.

Hoe ziet een transcript eruit?

Een transcript kan er net zo uit zien als jij dat wil. Hiervoor zijn namelijk geen specifieke richtlijnen. Het is natuurlijk wel handig om een aantal dingen duidelijk te maken in je tekst. Hierbij hebben we het over de volgende dingen.

  • Wie wordt er geïnterviewd? Noem hierbij de naam van deze persoon en wat deze persoon doet in het dagelijks leven
  • Wie neemt het interview af? Noem hierbij de naam van de interviewer.
  • Wanneer dit interview plaats heeft gevonden. Het is gebruikelijk om hierbij de datum en het tijdstip te noteren.
  • Op welke manier is het interview afgelegd? Vermeld hierbij of het op locatie, telefonisch of digitaal is afgelegd.
  • Wie zegt wat? Het moet duidelijk zijn welke tekst bij wie hoort. Dit kun je doen door de naam of afkorting van de persoon voor een stuk tekst te zetten, of door een stuk tekst af te sluiten met de naam of afkorting van de persoon.

Mocht je met iemand gesproken hebben die anoniem wil blijven, of is de naam van de persoon irrelevant? Gebruik dan een verzonnen naam, letter of getal. Als je dit overweegt voor je studie, vraag hiervoor dan wel toestemming bij je begeleider.

Transcriberen met AI

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, is transcriberen een tijdrovende tijd. Gelukkig hebben spraakherkenning en AI zich in een razend tempo ontwikkeld. Dit biedt goede mogelijkheden om te transcriberen met AI.

AI kan spraak eenvoudig omzetten naar tekst. Dit kan het vaak in veel verschillende talen. Bovendien gaat het heel veel sneller dan bij mensen.

Houd er wel rekening mee dat je AI audio fragmenten moet aanleveren in goede kwaliteit. De uitkomst is, net als bij mensen, sterk afhankelijk van de kwaliteit van de audio die het aangeleverd krijgt.

Desalniettemin kun je prima transcriberen met AI. De kwaliteit van de teksten is vaak goed en het gebeurt snel. Enige nadeel is dat het vaak wat geld kost. Maar met een klein bedrag kun je wel heel wat uurtjes werk en frustratie besparen.

Hieronder lichten onze favoriete software voor transcriberen met AI toe.

Trint

Transcriberen met AI (2)

Trint is software op basis van AI. De software is in staat om spraak te herkennen en te vertalen naar tekst.

Deze AI-tool is bijzonder eenvoudig in gebruik. Je upload het bestand met de spraak erin. Dit kun je doen in een aantal gangbare bestandsvormen zoals mp3 of mp4.

Vervolgens kun je een aantal dingen toevoegen, zoals de taal, de locatie en eventuele andere notities.

Tot slot rolt er in een hele korte tijd een tekst uit. Dit is de spraak, vertaald naar tekst. Dit kun je bijvoorbeeld exporteren in een Word bestand. Hier kun je dan zelf nog aanpassingen in maken, mocht je daar behoefte aan hebben.

Het mooie van alles is dat je Trint 7 dagen gratis kunt proberen. Daarna zitten er wel kosten aan verbonden. Wij vinden dat deze kosten erg laag zijn in verhouding met de tijd die je kunt besparen. Een absolute aanrader dus!

Conclusie: transcriberen met AI maakt je leven een stuk makkelijker

Transcriberen wordt toegepast voor verschillende doeleinden. Ook moet het omzetten van spraak naar tekst goed en accuraat gebeuren. Om die reden is het een tijdrovende klus.

Hoe je de spraak omzet naar tekst is afhankelijk van het doel. Meestal wordt er gekozen voor woordelijk transcriberen. Hierbij wordt alle spraak uitgeschreven, maar zonder de aarzelingen en stopwoordjes.

Door de razendsnelle ontwikkeling van AI en spraakherkenning kun je steeds beter transcriberen met AI. Op deze manier krijg je in korte tijd een accuraat transcript. Hiermee kun je eenvoudig veel tijd besparen.

Een goede AI-tool hiervoor is Trint. Met Trint kun je AI gebruiken om te transcriberen. Het mooie is dat je dit ook nog eens gratis kunt proberen. Kortom, probeer het zelf ook eens en ervaar het gemak van transcriberen met AI!