AI aandelen: Ga jij geld verdienen aan de AI revolutie?

Artificial Intelligence heeft zich de laatste jaren in een flink tempo ontwikkeld. Steeds meer bedrijven investeren daardoor geld in de ontwikkeling van AI technologien. Er wordt namelijk voorspeld dat dit een levens veranderende revolutie kan zijn.

Maar hoe kun jij beleggen in AI aandelen?

En wat zijn voorbeelden van AI aandelen?

Ben jij op zoek naar deze antwoorden? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over AI aandelen.

Wat zijn AI aandelen?

Als we het hebben over AI aandelen, dan hebben we het over aandelen van bedrijven die zich bezig houden met AI en waarvan de aandelen vrij verhandelbaar zijn.

AI aandelen zijn dus aandelen van bedrijven die zich richten op Artificial Intelligence, oftewel AI. Deze bedrijven kunnen software ontwikkelen, AI-gebaseerde services aanbieden, of zich bezighouden met de productie van hardware die AI-toepassingen mogelijk maakt.

Om je een beeld te geven van bedrijven die zich hier mee bezig houden, moet je denken aan grote techbedrijven zoals Google en Amazon. Deze bedrijven gebruiken AI voor data-analyse en machine learning.

Aan de andere kant zijn er ook kleinere start-ups die zich specialiseren in specifieke AI-niches, zoals autonome voertuigen of gezondheidszorgtoepassingen.

Wat zijn de kansen bij beleggen in AI aandelen?

AI aandelen (2)

Het is lastig om te zeggen wat de kansen van AI aandelen exact zijn. We zijn immers geen financieel expert. Het is ons echter wel opgevallen dat een aantal AI aandelen in de afgelopen jaren gigantisch zijn gestegen in waarde.

AI wordt gezien als een groeimotor voor de toekomst en heeft het potentieel om industrieën en markten te transformeren. Investeren in bedrijven die vooroplopen in AI kan beleggers blootstellen aan een hoog groeipotentieel.

AI heeft toepassingen in een breed scala aan sectoren, van financiën en gezondheidszorg tot transport en entertainment, wat betekent dat het groeipotentieel zeer uitgebreid is. Een succesvol AI-bedrijf kan exponentieel groeien, wat kan leiden tot significante rendementen voor beleggers.

We denken dat er zeker kansen zijn om veel geld te verdienen met AI aandelen. Er is echter geen enkele garantie dat dit ook echt zo is. Investeer daarom alleen geld wat je ook echt kunt missen.

Wat zijn de risico’s bij beleggen in AI aandelen?

Er zijn ook risico’s verbonden aan beleggen in AI aandelen. Je kunt je inleg verliezen op het moment dat je besluit om geld te investeren in AI aandelen, en wel vanwege de volgende redenen.

Ten eerste is de AI-sector zeer concurrerend, en niet elk bedrijf zal de vruchten plukken van hun investeringen in AI. Technologische vooruitgang kan snel gaan, en wat vandaag als een voortrekkersoptie wordt gezien, kan morgen verouderd zijn. Niet elk AI aandeel zal dus zomaar veel meer waard worden.

Ten tweede zijn de waarderingen van AI-bedrijven vaak hoog vanwege hun groeipotentieel, wat het risico op zeepbellen met zich mee kan brengen. Hiermee bedoelen we dat er best een grote kans is dat het aandeel in korte tijd heel veel minder waard kan worden.

Daarnaast kunnen regelgeving en ethische overwegingen een rol spelen bij het bepalen van het succes van AI-toepassingen, wat kan leiden tot onzekerheid en volatiliteit van AI aandelen. Soms kunnen wijzigingen in wet- en regelgeving leiden tot minder kansen voor innovatieve bedrijven.

Tot slot kost het enorm veel geld voor bedrijven om te investeren in de ontwikkeling van AI. Hiervoor maakt een bedrijf vaak schulden. Als het bedrijf vervolgens geen geld verdient aan deze investering, zal het bedrijf snel in waarde dalen.

Geld verdienen

Geld verdienen met AI?

Vind je beleggen in AI aandelen te risicovol?

Maar wil je toch geld verdienen met AI?

Bekijk dan eens ons artikel over geld verdienen met AI. Hier vind je 10 mogelijkheden om geld te verdienen met AI. Deze mogelijkheden zijn voor iedereen toepasbaar en iedereen kan er geld mee verdienen!

5 AI aandelen van grote bedrijven

Er zijn heel veel bedrijven bezig met AI. Ook een aantal hele grote en bekende bedrijven. Hieronder vind je 5 hele grote bedrijven die (veel) geld investeren in AI. Door aandelen van deze bedrijven te kopen, investeer je dus ook in AI aandelen.

AI aandelen (3)

Nvidia Corp. (NVDA)

Dit bedrijf is van origine een chipmaker. Zo maakt Nvidia chips voor bijvoorbeeld (spel)computers. Maar ook voor AI zijn chips nodig.

Door de gigantische groei van AI is de vraag naar chips ook gigantisch gestegen. Nvidia heeft hier de afgelopen jaren flink van geprofiteerd. De koers van het aandeel is door het dak gegaan.

Door aandelen van Nvidia te kopen, kun je dus investeren in een bedrijf dat chips maakt die nodig zijn voor de ontwikkeling van AI.

Alphabet Inc. (GOOGL)

De naam Alphabet doet misschien niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Alphabet is het moederbedrijf van Google en een enorm groot tech bedrijf.

Alphabet verdient onder andere gigantisch veel geld vanwege de verkoop van advertentie ruimte op bijvoorbeeld Google en YouTube.

Aan de andere kant investeert Alphabet veel geld in de ontwikkeling van de AI infrastructuur. Op deze manier hoopt het nog meer verschillende manieren geld te gaan verdienen. Investeer je in Alphalbet, dan investeer je dus ook een beetje in AI.

Microsoft Corp. (MSFT)

Microsoft is natuurlijk één van de grootste tech bedrijven ter wereld. De meesten zullen Microsoft kennen van Windows of Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint etc).

Maar Microsoft investeert ook gigantisch veel in AI. Zo leveren grote bedrijven zoals Microsoft een grote bijdrage aan de AI infrastructuur. In het geval van Microsoft is dit cloud computing via Microsoft Azure.

Investeren in Microsoft is dus niet alleen investeren in een groot tech bedrijf, maar ook in de ontwikkeling van AI.

Amazon.com Inc. (AMZN)

Amazon is een ander gigantisch bedrijf wat zich bezig houdt met AI. In de basis is Amazon een soort marktplaats die verkopers en kopers bij elkaar brengt. Zeker in de Verenigde Staten is het platform enorm populair.

Ondanks dat dit weinig met AI te maken heeft, investeert Amazon flink in de ontwikkeling van AI. Dit maakt dat jij ook in AI investeert zodra je aandelen koopt van Amazon.

Tesla (TSLA)

Het bedrijf van Elon Musk is een vooruitstrevend bedrijf en één van de grootste bedrijven ter wereld. Tesla maakt natuurlijk elektrische auto’s, maar wat deze auto’s zo bijzonder maakt, is de technologie erachter.

Het bedrijf is al jaren bezig met het ontwikkelen en optimaliseren van zelfrijdende auto’s. Het zelf laten rijden van auto’s is gebaseerd op AI. Dit maakt dat je met investeren in Tesla ook een beetje in AI investeert.

3 AI aandelen van kleinere bedrijven

Er zijn ook kleinere bedrijven die zich druk bezig houden met AI. Deze bedrijven zijn vaak minder bekend bij het brede publiek. Daarnaast houden ze zich vaak bezig met 1 specifieke tak van AI. Hieronder vind je 3 van deze kleinere bedrijven.

AI aandelen (4)

C3AI Inc. (AI)

Dit is echt een puur AI aandeel. Het aandeel werd al snel een hype onder beleggers toen er in korte tijd enorm veel aandacht voor AI ontstond.

C3AI is een software bedrijf dat gespecialiseerd is in Enterprise AI. Dit wil zeggen dat ze kunstmatige intelligentie voor bedrijven ontwikkelen, op wat voor manier dan ook.

Op deze manier kun je dus investeren in een bedrijf dat zich continu bezig houdt met de ontwikkeling van AI voor bedrijven.

Crowdstrike Holdings Inc. (CRWD)

Cyberbeveiliging is essentieel deze dagen. Crowdstrike Crowdstrike is een bedrijf dat zich bezig houdt met cyberbeveiliging. Met name beveiliging van de cloud.

Het bedrijf gebruikt AI om malware te detecteren op allerlei apparaten. Dit doet het bedrijf met veel succes. Hierdoor is het bedrijf de laatste paar jaar gigantisch gestegen.

Door te investeren in Crowdstrike, investeer je dus in cyberbeveiliging waarbij AI wordt gebruikt om malware op te sporen.

Intuitive Surgical (ISRG)

Dit bedrijf is een bedrijf dat actief is in de gezondheidszorg. Het bedrijf ontwikkelt allerlei technologie voor in de zorg, onder andere op basis van AI. Denk hierbij aan technologieën waarmee je kunt voorspellen of mensen ziek worden.

Intuitive Surgical is overigens geen heel klein bedrijf, maar in verhouding met de grote tech bedrijven wel wat kleiner. Door aandelen te kopen van dit bedrijf investeer je in AI in de gezondheidszorg.

AI ETF’s als alternatief voor AI aandelen

AI aandelen (5)

Het is begrijpelijk dat het lastig is om het juiste aandeel te kiezen waarmee je in AI zou willen beleggen. Je weet immers nooit of je wel voor de juiste kiest.

Een alternatief zou een AI ETF kunnen zijn. Een ETF zou je kunnen zien als een mandje met allemaal verschillende aandelen erin. De prestaties van de ETF zijn afhankelijk van alle aandelen die erin zitten.

Er zijn veel verschillende ETF’s. Sommige bevatten honderden bedrijven, bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Andere ETF’s bevatten alleen aandelen uit een bepaalde sector, zoals technologie.

Voor AI zijn er ook ETF’s. In deze ETF’s zitten alleen aandelen van bedrijven die zich bezig houden met AI. Op die manier beleg je in heel veel bedrijven tegelijk die zich bezig houden met AI.

Hieronder zijn 3 voorbeelden van AI ETF’s. Ze verschillen allemaal in samenstellingen, kosten risico etc.

  • L&G Artificial Intelligence UCITS ETF (ISIN: IE00BK5BCD43)
  • Amundi Stoxx Global Artificial Int UCITS ETF C (ISIN: LU1861132840)
  • Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF (ISIN: IE00BLCHJB90)

Mocht je willen beleggen in AI, maar niet volledig in willen zetten op 1 bedrijf, dan kan één van deze ETF’s een goede keuze zijn. Controleer altijd zelf welke bedrijven er in de ETF zitten en welke kosten eraan verbonden zijn voordat je een ETF aankoopt.

Klaar om te starten met investeren in AI aandelen?

AI is een complex en snel evoluerend veld. Het is daarom aan te raden om je goed in te lezen en misschien zelfs wel advies in te winnen bij een specialist, voordat je gaat investeren in AI aandelen.

Er liggen voldoende kansen om geld te verdienen met AI aandelen. Dat wil niet zeggen dat je gegarandeerd geld gaat verdienen met AI aandelen. Er zijn immers ook de nodige risico’s verbonden aan investeren.

Het is daarom belangrijk om een gediversifieerde portefeuille aan te houden en niet te veel te investeren in een enkele sector of aandeel om het investeringsrisico te spreiden.

*Dit artikel is geen financieel advies. Dit artikel is puur bedoeld om te informeren over de mogelijkheden met betrekking tot investeren in AI.