Verslag schrijven met AI: Zo doe je het goed!

We kennen allemaal dat moment dat je een verslag wil of moet schrijven, maar geen idee hebt waar je moet beginnen. De deadline komt steeds dichterbij, waardoor de druk toeneemt.

Hoe lekker zou het dan zijn als je een verslag kan schrijven met AI?

Steeds meer studenten maken dan ook gebruik van AI-tools. Met name ChatGPT is populair. Logisch dat studenten dit doen.

Maar mag je AI wel gebruiken om een verslag te schrijven? En zo ja, is ChatGPT dan je beste optie?

Wij zochten het allemaal voor je uit. Lees snel verder om alles te weten te komen over een verslag schrijven met AI!

AI in het onderwijs

De populariteit van AI is ook in het onderwijs enorm gestegen. Met name onder studenten. AI kan je helpen met het schrijven van teksten, data analyseren en complexe vragen beantwoorden.

Het mooiste is dat AI eenvoudig in gebruik is en antwoorden genereert die menselijk lijken. Kortom, AI is je ideale studiepartner. Logisch dus dat het gebruik van AI onder studenten gigantisch populair is geworden.

Mag je AI wel gebruiken om een verslag te schrijven?

Ondanks de enorme toename van het gebruik van AI onder studenten, blijft het nog steeds de vraag in welke mate dit eigenlijk is toegestaan.

Er is in Nederland (nog) geen wet met betrekking tot het gebruik van AI in het onderwijs. Dit zou dus betekenen dat je wettelijk gezien gewoon AI mag gebruiken als student.

Dit betekent echter niet dat AI zomaar is toegestaan in het onderwijs. Je bent als student zelf verantwoordelijk om de regels omtrent AI, van jouw onderwijsinstelling, te kennen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw onderwijsinstelling AI als fraude ziet. In dat geval kan het veel problemen opleveren als ze erachter komen dat je AI gebruikt.

Kortom, zorg ervoor dat je de regels omtrent AI kent, die van toepassing zijn op jouw onderwijsinstelling. Op deze manier voorkom je dat het gebruik van AI je problemen oplevert.

Voordelen verslag schrijven met AI

Een verslag schrijven met AI heeft een aantal mooie voordelen. Hieronder zetten we ze even kort op een rij.

 • AI schrijft foutloos. Op het moment dat AI je teksten schrijft, weet je vrijwel zeker dat de tekst geen grammatica- of spelfouten bevat.
 • AI structureert de tekst. Een goede tekst heeft een logische structuur. Teksten geschreven door AI hebben altijd een logische structuur.
 • AI schrijft snel teksten. De teksten die AI maakt, worden binnen enkele seconden gegenereerd. Dit scheelt jou gigantisch veel tijd.
 • AI kan suggesties doen. AI functioneert ook als een assistent. Het kan je tips geven. Hiermee kun je je verslag aanvullen met onderdelen die je zelf over het hoofd zou zien.

Risico’s verslag schrijven met AI

Uiteraard kent een verslag schrijven met AI ook risico’s. Hieronder zetten we de belangrijkste risico’s op een rij.

 • AI-teksten kunnen als plagiaat worden gezien. Sommige onderwijsinstellingen zien teksten, gemaakt door AI, als plagiaat.
 • AI vermeld niet de herkomst van de tekst. Doordat het niet altijd duidelijk is waar AI zijn informatie vandaan haalt, is het moeilijk voor jou om te verwijzen naar betrouwbare bronnen.
 • AI Checkers. Er zijn ook steeds meer AI checkers op de markt. Hiermee kan een docent eenvoudig controleren of een tekst door AI geschreven is.

Beste tools om een verslag te schrijven met AI

AI-tools kunnen je dus prima helpen met het schrijven van een verslag. Al is het maar met de opbouw en structuur van je verslag. Hieronder vind je de 2 beste AI-tools voor een verslag schrijven met AI.

AI-Writer

Verslag schrijven AI (2)

Deze AI-tool is een briljante hulp voor het schrijven van verslagen. De naam doet natuurlijk al vermoeden dat AI-Writer teksten kan schrijven.

Het mooie aan deze AI-tool is dat de teksten uniek en relevant zijn, maar dat het ook laat zien waar de informatie vandaan komt. Dit is natuurlijk ideaal voor iemand die een verslag schrijft. Zo kun je zelf controleren of het betrouwbaar is wat er staat.

Daarnaast kan AI-Writer je ook helpen met opzetten van je verslag. AI-Writer doet suggesties voor een goede structuur. Zo hoef je nooit meer zelf na te denken waar je over moet schrijven!

Text Cortex

Verslag schrijven AI (3)

Deze AI-tool is één van onze favoriete schrijfhulpen. Met Text Cortex kun je namelijk heel eenvoudig een tekst laten schrijven. De tool werkt heel intuïtief. Je kunt, net als bij ChatGPT, gewoon een opdracht geven.

Vervolgens rolt er een tekst, of opzet voor een verslag, uit. De kwaliteit van deze tekst is over het algemeen erg goed. Vaak zijn deze teksten kwalitatief beter dan die van ChatGPT. Ook past de AI-tool zich aan aan jouw schrijfstijl, waardoor je de teksten naar je eigen hand kunt zetten.

Bovendien kun je ook deze AI-tool gewoon gratis gebruiken. Kortom, geen enkele reden om Text Cortex niet te proberen!

Pleeg je plagiaat als je een verslag schrijft met AI?

Officieel maakt AI alleen maar originele teksten. AI pakt namelijk informatie van een bron en met behulp van bepaalde algoritmes wordt er vervolgens een unieke tekst gecreëerd.

Desondanks lijken deze AI-teksten vaak op bestaande teksten. Ook is het vaak onduidelijk waar de informatie vandaan komt. Op die manier kun je ook geen bronnen vermelden. Vanwege ontbrekende bronnen, kan het dus zijn dat je verslag als plagiaat wordt gezien.

Zorg er dus altijd voor dat je weet waar AI zijn informatie vandaan haalt. Controleer deze bronnen daarnaast ook zelf op betrouwbaarheid. Zo is de kans het kleinste dat je verslag als plagiaat wordt gezien.

Tips voor verslag schrijven met AI

Tot slot willen we je nog een paar goede tips meegeven voor een verslag schrijven met AI.

 • Zorg dat je weet wat de regels omtrent AI zijn op jouw onderwijsinstelling. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan als je AI gebruikt.
 • Gebruik AI meer als hulpmiddel, dan als vervanging. Op deze manier houd je zelf controle over je werk en is de kans op plagiaat kleiner.
 • Controleer de teksten van AI. Ondanks dat AI goede teksten schrijft, is niet altijd alles even betrouwbaar. Controleer dus zelf of de tekst gebaseerd is op betrouwbare bronnen.
 • Gebruik goede en betrouwbare AI-tools. Ondanks dat ChatGPT erg populair is, zijn er betere AI-tools op de markt, zoals AI-Writer en Text Cortex.