Met artificial intelligence tekst schrijven: Wat is de beste tool?

Een tekst schrijven kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je dit niet zo vaak doet.

Of misschien schrijf je juist wel veel teksten, bijvoorbeeld voor een website of marketingdoeleinden en wil je graag nog meer goede teksten kunnen schrijven in dezelfde tijd.

In beide gevallen is AI een geweldige uitkomst voor jou. Met artificial intelligence een tekst schrijven is vandaag de dag goed mogelijk. Er is best een grote kans dat je een AI geschreven tekst niet eens meer kunt onderscheiden van een door mensen geschreven tekst.

Nu is alleen de vraag: Als ik met artificial intelligence een tekst wil schrijven, welke tool kan ik dan het beste gebruiken?

Wij vinden zelf ook niks mooier dan een goed geschreven tekst gemaakt door AI en dus hebben we voor jou een top 5 samengesteld met de beste AI tools om teksten te schrijven.

Met artificial intelligence tekst schrijven met: Onze top 5 tools

1. Rytr Me

Rytr Me Logo

Dit is onze absolute nummer 1 in de lijst. Rytr Me is een zeer prettige tool voor met name copywriters. Met Rytr Me kun je allerlei verschillende soorten content schrijven. Denk hierbij aan blogteksten, e-mail marketing teksten en advertentie teksten.

Rytr Me is zeer eenvoudig in gebruik. Je geeft aan in welke taal het geschreven moet worden, wat voor soort tekst er geschreven moet worden en wat de toon van de tekst moet zijn. Vervolgens geef je aan welke zoekwoorden of belangrijke punten er in je tekst terug moeten komen.

De artikelen komen er vaak binnen enkele minuten uit de tool gerold. Hoe specifieker jij je opdracht maakt, hoe beter de tekst is die eruit komt.

Nadat de tekst eruit is gekomen, kun je aanpassingen laten doen. Je kunt zinnen of stukjes laten verbeteren of herschrijven. Ook kun je de tekst laten checken op plagiaat.

Het mooie aan Rytr Me is dat je je gratis aan kunt melden. Dit kan gewoon met bijvoorbeeld je Google account of emailadres. Het is zo gebeurd en je hoeft geen betaalgegevens in te vullen. Dit maakt het zeker de moeite om Rytr Me eens te proberen.

2. Writesonice

Writesonic Logo

De nummer 2 op deze lijst is Writesonic. Writesonic lijkt qua indeling wat op Google Docs, maar dan in andere kleuren. Dit maakt het programma gebruiksvriendelijk.

Met Writesonic kun je teksten schrijven voor elk doel. Het programma wil bij registratie graag weten wat je hoofddoel is wat betreft het schrijven van teksten. Aan de hand hiervan raadt Writesonic bepaalde tools aan.

Om een tekst te schrijven, geef je het onderwerp op. Vervolgens kun je wat aanvullende informatie invullen, de juiste zoekwoorden invullen, een toon en een taal kiezen. Met deze informatie rolt er vervolgens een mooi artikel uit Writesonic.

Je kunt overigens ook links naar bronnen toevoegen, mocht je dit graag willen voor jouw tekst. Hiermee kun je je teksten eenvoudig baseren op andere teksten en je tekst nog betrouwbaarder laten lijken.

Voor elk soort tekst is er een aparte tool, wat het eenvoudig maakt om de juiste te selecteren. Daarnaast kan Writesonic ook een bestaande tekst optimaliseren voor SEO. Deze tool is inbegrepen. Ideaal dus als je beter vindbaar wil zijn in Google.

Ook bij Writesonic kun je eenvoudig een gratis account aanmaken met bijvoorbeeld je Google account. Je hoeft geen betaalgegevens achter te laten en je kunt het eenvoudig uitproberen.

3. Smodin

Smodin Logo

Onze nummer 3 is Smodin. Dit programma vinden we qua gebruiksvriendelijkheid net iets minder dan de nummers 1 en 2. Desalniettemin schrijf je ook met Smodin een artikel in een handomdraai.

De keuzes voor het type tekst wat je kunt maken, is iets minder dan bij Rytr Me en Writesonic. Voor bijvoorbeeld artikelen schrijven is Smodin echter net zo geschikt. Je geeft ook hier simpelweg de taal, de zoekwoorden en de kwaliteit aan. Vervolgens kies je het gewenst aantal alinea’s aan.

Hierna komt Smodin met een outline idee. Hier kun je nog wijzigingen in aanbrengen. Tot slot druk je op genereren, en voila, daar is je artikel!

Smodin kan ook een afbeelding toevoegen aan je artikel. Daarbovenop voegt Smodin de referenties toe. Hierdoor weet je waar de tekst op gebaseerd is. Dit zou je natuurlijk ook kunnen laten staan zodra je het artikel publiceert. Dit vergroot de betrouwbaarheid van je artikel.

Vind je de tekst niet goed genoeg? Dan kun je deze met 1 klik op de knop laten herschrijven.

Net als de andere tools in deze lijst is ook Smodin gratis te proberen. Er zijn geen betaalgegevens nodig om je gratis te registreren.

4. Copy.ai

Copy.ai Logo

Nummer 4 op de lijst is Copy.ai. Copy.ai is een hele handige AI tool, maar werkt net even anders dan de voorgaande tools op deze lijst.

Om te beginnen ziet Copy.ai er een beetje uit als ChatGPT. Om een tekst te laten schrijven, kun je, net als bij ChatGPT, een opdracht (prompt) ingeven. Dit maakt dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Het nadeel van deze manier van werken is dat je in staat moet zijn om goede opdrachten te geven aan Copy.ai. Doe je dit namelijk niet, dan krijg je een vrij algemene tekst. Bij de eerdere opties vink je gewoon bepaalde opties aan, wat vaak tot een tekst leidt die iets beter bij het doel aansluit.

Aan de andere kant kan dit ook een enorm voordeel zijn. Als jij heel goed een specifieke opdracht kunt formuleren, dan kan Copy.ai voor jou prachtige teksten maken. Daarbij kan de vrijheid van deze tool juist ook leiden tot verrassend goede teksten.

Overigens kun je ook teksten laten schrijven per soort. Je kiest voor je tekstsoort en moet vervolgens wat informatie opgeven. Aan de hand hiervan wordt de tekst geschreven. Dit is net als bij de andere tools.

Doordat de tool er bij inloggen net uitziet als ChatGPT en je iets beter moet zoeken naar hoe je een specifieke tekst maakt, vinden wij Copy.ai net iets minder gebruiksvriendelijk. Overigens is de betaalde versie iets duurder dan de betaalde versie van voorgaande tools.

Gelukkig kun je Copy.ai ook eenvoudig gratis proberen. Ook hier hoef je geen betaalgegevens achter te laten om het programma te proberen.

5. Typetone

Typetone Logo

Onze laatste aanrader voor het schrijven van teksten met AI is Typetone. Dit is een Nederlands bedrijf wat ernaar streeft dat jij eenvoudig mooie teksten kunt schrijven met behulp van AI.

Bij Typetone kun je aangeven waar je artikel over moet gaan, wie je doelgroep is en wat de toon van het artikel moet zijn. Vervolgens rolt er een goed artikel uit.

De kwaliteit van de tekst is goed. Maar wat we een beetje missen bij de gratis versie van Typetone, is het herformuleren van zinnen.

Daarnaast moet je bij het aanmelden ook aangeven hoe je bedrijf heet en welke website erbij hoort. Dit is natuurlijk eenvoudig te omzeilen door iets willekeurig in te vullen, maar toch jammer dat je dit in moet vullen.

Al met al vinden we Typetone een mooie en prettige AI tool om teksten mee te schrijven. Qua opties en gebruiksvriendelijkheid (in de gratis versie) vinden we de eerder genoemde AI tools toch net wat beter.

Tips bij met artificial intelligence een tekst schrijven

Een tekst schrijven met AI is vandaag de dag vrij eenvoudig. Dat wil niet zeggen dat elke tekst die je maakt met een AI tool ook perfect is. Hieronder hebben we enkele tips voor je om zo goed mogelijke teksten te kunnen schrijven met AI.

  • Laat AI eerst een outline maken: Hierdoor heb je een idee van hoe AI de tekst op wil bouwen. Het kan je op nieuwe ideeen brengen of er juist voor zorgen dat je weet dat je de opdracht nog wat aan moet scherpen om een goede uitkomst te krijgen.
  • Schrijf de tekst in delen: Laat AI de tekst in kleine stukjes schrijven. Bijvoorbeeld per alinea. Zo volg je eenvoudig wat er geschreven wordt en kun je bijsturen waar nodig.
  • Juiste opdracht formuleren: Neem even de tijd om de opdracht goed te formuleren. Denk hierbij aan waar de tekst aan moet voldoen. Een algemene opdracht geeft vaak een algemene uitkomst. Niet tevreden met de uitkomst? Probeer de opdracht dan specifieker of juist minder specifiek te maken.

Voordelen met artificial intelligence een tekst schrijven

Met artificial intelligence een tekst schrijven heeft grote voordelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

  • Iedereen kan het. Ongeacht je niveau als schrijver, met een goede opdracht kan iedereen een goede tekst schrijven.
  • Tijd besparen. Hoe goed je ook kunt schrijven, AI kan het een stuk sneller. Hierdoor kun je veel tijd besparen. Je hoeft de tekst alleen nog maar te checken en eventueel aan te passen. Dit scheelt veel tijd, zeker op week- of maandbasis voor iemand die veel teksten schrijft.
  • Geld besparen. Als je teksten wil laten schrijven door een schrijver, dan kan dit flink in de papieren lopen. Een AI tool kost hooguit enkele tientjes per maand en kan voor dat geld eindeloos veel goede teksten schrijven.
  • Geoptimaliseerde teksten. Veel tekstschrijver schrijven teksten voor bijvoorbeeld blogs of marketing doeleinden. Hierbij speelt SEO een grote rol. Een AI tool kan niet alleen goede teksten schrijven, maar deze ook direct optimaliseren voor SEO zodat de teksten ook echt bezoekers gaan trekken.

Nadelen met artificial intelligence een tekst schrijven

Met artificial intelligence een tekst schrijven heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook enkele nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • De teksten zijn bijna nooit perfect. AI maakt goede, maar zelden perfecte teksten waardoor je ze altijd moet controleren. Je kunt dus niet blind op de kwaliteit vertrouwen.
  • De zinsopbouw wil nog wel eens wat vreemd ogen. AI doet zijn best om zo veel mogelijk woorden op een goede manier te gebruiken. Echter, soms denkt AI dat het goed is om moeilijke woorden te gebruiken. Dit kan leiden tot complexe zinnen die niet lekker lezen.
  • Ethische bezwaren. AI genereert niet altijd juiste teksten. Soms beschikt AI niet over de juiste informatie, maar verwerkt het dit wel in de tekst. Hierdoor kan een artikel onjuiste informatie bevatten. Loop een door AI geschreven tekst dus altijd goed na om (gevoelige) informatie te checken.

Hoe werkt een AI tool om teksten mee te schrijven?

De AI tools waarmee je teksten schrijft, kunnen op 3 verschillende manieren werken. Op basis van Machine Learning, op basis van Natural Language Processing en op basis van Neurale Netwerken. Hieronder vind je een korte toelichting per methode.

Artificial intelligence tekst schrijven (2)

Machine Learning

Machine learning is een belangrijk onderdeel geworden van veel technologieën en toepassingen, waaronder ook AI tools om teksten mee te schrijven. Deze tools maken gebruik van geavanceerde algoritmen en machine learning om automatisch hoogwaardige content te genereren.

Machine learning is een tak van kunstmatige intelligentie die computers in staat stelt om te leren en verbeteren zonder expliciete programmering. Het stelt machines in staat om automatisch patronen te herkennen, te analyseren en voorspellingen te doen op basis van grote hoeveelheden data.

In het geval van AI writer tools betekent dit dat de tool wordt getraind met enorme datasets bestaande uit kwalitatieve teksten. Hierdoor kan het systeem taalpatronen identificeren, zinsstructuren begrijpen en woordkeuzes maken die vergelijkbaar zijn met menselijke schrijvers.

Natural Language Processing

Natural Language Processing speelt een cruciale rol bij AI-writer tools door het mogelijk te maken om menselijke taal te begrijpen en te verwerken. Deze tools gebruiken NLP-algoritmen en modellen om de betekenis, context en structuur van tekstuele input te begrijpen. Hierdoor kunnen ze automatisch relevante, coherente en goed geschreven content genereren.

Een belangrijk aspect van NLP in AI-writer tools is het vermogen om syntactische en grammaticale fouten te detecteren en corrigeren. Deze tools analyseren de zinsstructuur, de juiste plaatsing van leestekens en grammaticaregels om ervoor te zorgen dat de gegenereerde tekst vloeiend en correct is.

Bovendien kan NLP ook helpen bij het identificeren van de intentie achter specifieke zoekopdrachten of vragen. Het begrijpen van de context stelt AI-writer tools in staat om relevante informatie te verzamelen en gepaste antwoorden of inhoud te genereren die aansluit op de behoeften van de gebruiker.

Neurale Netwerken

Een neuraal netwerk is een computeralgoritme dat is geïnspireerd op het menselijk brein. Het bestaat uit een reeks verbonden knooppunten, ook wel neuronen genoemd, die informatie verwerken en doorgeven aan andere knooppunten in het netwerk.

Bij AI writer tools worden neurale netwerken gebruikt om tekst te genereren die lijkt alsof het door een mens geschreven is. Deze tools maken gebruik van deep learning-algoritmen, wat betekent dat ze patronen en structuren leren uit grote hoeveelheden tekstuele data.

Om het genereren van mensachtige teksten mogelijk te maken, worden neurale netwerken getraind met enorme hoeveelheden geannoteerde data. Deze datasets bevatten voorbeelden van menselijk geschreven tekst, samen met de gewenste output die het netwerk moet genereren.