Review ChatGPT: Hoe goed is de chatbot echt?

In november 2022 werd ChatGPT, gemaakt door OpenAI, toegankelijk voor het brede publiek. Een gigantische stap in de ontwikkeling van AI. Vanaf dat moment kon iedereen ineens zijn vragen en problemen voorleggen aan AI.

Mensen zijn dit dan ook massaal gaan doen. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van ChatGPT. ChatGPT wordt gebruikt om vragen te beantwoorden, simpele taken uit handen te nemen en ga zo maar door.

Maar hoe goed is ChatGPT eigenlijk?

Wij zochten het uit voor je aan de hand van functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid, klantenservice en de prijs. Lees snel verder voor de volledige review van ChatGPT.

Review ChatGPT: Algemeen overzicht

ServiceChatbot
Gratis versie?Ja
Minimale kosten€0
Algemene score4.0 ⭐️

Review ChatGPT: Score overzicht

OnderdeelScore ⭐️
Functionaliteiten4.5 ⭐️
Gebruiksvriendelijk4.5 ⭐️
Klantenservice2.5 ⭐️
Prijs4.5 ⭐️

Wat kun je allemaal met ChatGPT?

Met ChatGPT kun je heel erg veel. Je kunt letterlijk alles aan de chatbot vragen, zolang het maar antwoord kan geven in woorden. Het kan teksten schrijven, schema’s maken, code genereren, adviezen geven en meer.

Wat ChatGPT niet kan, is antwoord geven in beeld. Foto’s en video’s maken kan de chatbot dus niet.

Alles begint met een vraag of opdracht. Je vertelt de chatbot wat je wil weten of waar je naar op zoek bent en vervolgens rolt er in een hele korte tijd een antwoord uit. Dit antwoord is gebaseerd op data van het internet.

Review ChatGPT (2)

Belangrijk om te weten, is dat de gratis versie (ChatGPT-3.5) alle data van het internet tot en met 2021 gebruikt. Echt up-to-date is dat dus niet in een tijd waar ontwikkelingen zich in een recordtijd opvolgen.

Met de betaalde versie (ChatGPT-4) kun je nog meer. De gebruikte data is recenter en accurater. Daarnaast kun je plugins downloaden, waarmee de tool bijvoorbeeld bestanden of websites kan uitlezen. Op deze manier nemen je opties met de betaalde versie toe.

Hoe gebruiksvriendelijk is ChatGPT?

Wij vinden dat ChatGPT enorm gebruiksvriendelijk is. Het spreekt namelijk voor zich wat je moet doen om antwoord op je vraag te krijgen. Daarbij is er maar één manier waarop de chatbot gebruikt kan worden.

Daarnaast is ChatGPT beschikbaar in heel veel verschillende talen. Ook al staat de tool in het Engels ingesteld, zodra jij een vraag stelt in het Nederlands, krijg je ook in het Nederlands antwoord. Ideaal dus.

Wat we wel jammer vinden, is dat de chatbot vaak vrij algemene antwoorden geeft. Hierdoor moet je regelmatig een tweede vraag stellen om een bruikbaar antwoord te krijgen. Het is dus van belang dat je concrete vragen stelt als je een concreet antwoord wil.

Review ChatGPT (3)

Hoe is de klantenservice van ChatGPT?

Wij vinden de klantenservice van ChatGPT niet zo goed. Stel je zit met een vraag, dan zijn er 2 opties waar je terecht kunt. In de chat of in de FAQ sectie.

De FAQ sectie is op zich duidelijk. De antwoorden op vrijwel alle vragen staan daar. Maar goed, wij zijn van mening dat dit bij de meeste tools wel het geval is.

Maar stel je nu eens voor dat er iets misgaat met je abonnement voor de betaalde versie. Dan kun je alleen terecht bij de chat. Niet dat daar iets mis mee is, maar voor je een keer reactie hebt, kun je zomaar een week verder zijn.

Vanwege de ongekende drukte en onderbezetting bij OpenAI, is de chat wat ons betreft wel erg traag. Bij de meeste tools heb je binnen 1-3 dagen reactie via de chat en anders heb je vaak ook nog een mailadres waar terecht kunt.

Doordat ChatGPT dit niet heeft, vinden wij de klantenservice ondermaats.

Hoe duur is ChatGPT?

Heel simpel, het gebruik van ChatGPT is gratis. Althans de ChatGPT-3.5 versie.

Het is natuurlijk altijd de moeite waard om een account aan te maken en eens aan de slag te gaan met de gratis versie. Je hoeft geen betaalgegevens te koppelen, dus je kunt ook niets verliezen.

Er is ook een betaalde versie. Dit is de ChatGPT-4. Deze versie is nog krachtiger dan de gratis versie. Bovendien kan deze versie ook dingen als artikelen, websites en bestanden lezen met behulp van plugins. Daarnaast kun je deze versie ook aansturen met je stem of met afbeeldingen en kan deze versie afbeeldingen maken.

Voor de betaalde versie betaal je $20 per maand.

Wij vinden dat deze prijs op zich erg meevalt. Het ligt er alleen aan wat je eruit haalt. Als je ChatGPT veel gebruikt om taken voor je werk uit te laten voeren, dan is het de prijs zeker waard.

Gebruik je ChatGPT alleen voor één specifieke taak?

Dan vinden wij dat je beter een betaalde versie kunt nemen bij een AI tool die alleen op deze taak gericht is. ChatGPT kan veel, maar er zijn tegenwoordig voor veel taken ook specifieke tools zijn die gespecialiseerd zijn in deze taak. Onze ervaring is dat een specifieke tool dan vaak toch net iets beter is.

Gebruik je ChatGPT alleen recreatief?

Dan is het volgens ons het geld niet waard om de betaalde versie te nemen. Houd het in dat geval vooral bij de gratis versie.

Review ChatGPT (4)

Veelgestelde vragen

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI gedreven chatbot. Je kunt deze chatbot vragen stellen of opdrachten geven. Vervolgens krijg je in een korte tijd antwoord. Dit antwoord lijkt alsof het door een mens is geschreven.

Is ChatGPT gratis?

Ja, ChatGPT is gratis te gebruiken. Je kunt je gratis aanmelden met bijvoorbeeld je Google of Apple-account. Wil je een krachtigere versie met meer opties? Dan moet je voor de betaalde versie kiezen.

Waar kan ik ChatGPT gebruiken?

Je kunt ChatGPT gebruiken via het internet op je computer, tablet of telefoon. Voor je telefoon of tablet is er ook een app beschikbaar. Via deze app kun je ChatGPT gebruiken.

Is ChatGPT veilig?

In principe is ChatGPT veilig. Het bedrijf achter ChatGPT moet aan kunnen tonen welke data het gebruikt om de AI tool te trainen.

Echter, als de AI tool getraind wordt met verkeerde data, dan kan het zijn dat er antwoorden uit de chatbot komen die onjuistheden bevatten of ongewenst zijn.

Hoe komt ChatGPT tot zijn antwoorden?

ChatGPT gebruikt het internet om antwoorden te genereren. In de gratis versie is dit data van het internet tot en met 2021. Niet volledig up-to-date dus. Op basis van deze data krijg je een antwoord. Dit antwoord is daarmee geen unieke creatie, maar gebaseerd op wat op het internet te vinden is.

Waar is deze review van ChatGPT op gebaseerd?

Deze review van ChatGPT is gebaseerd op onze eigen mening en ervaringen. We testen AI tools zoals ChatGPT voor je uit, zodat we je kunnen voorzien van reviews gebaseerd op ervaringen.