AI checker Nederlands: Zie in één oogopslag of een tekst uniek is

AI neemt steeds meer taken over in ons dagelijks leven. Zo ook het schrijven van teksten. Hierdoor neemt de vraag naar unieke, door mensen geschreven, teksten toe.

Maar hoe controleer je nu of een (Nederlandse) tekst is geschreven door AI?

Met een AI checker Nederlands natuurlijk! Lees snel verder om alles te weten te komen over AI checkers Nederlands.

Hoe werkt een AI checker Nederlands?

Leuk en aardig dat een programma kan controleren of iets door AI is geschreven, maar hoe doet zo’n programma dat nou precies?

Om te controleren of een tekst door AI geschreven is, gebruikt een AI checker heel veel data. Op basis van al die data leert de AI checker welke teksten door AI geschreven zijn. Hierbij neemt het met name de volgende punten in overweging.

Zinsstructuur. AI schrijft teksten vaak met een bepaalde zinsstructuur. Denk hierbij aan de zinslengte en de interpunctie. Deze wijkt af van hoe de meeste mensen een zin schrijven.

Vocabulaire. AI kent vaak veel meer woorden dan de gemiddelde mens. Hierdoor gebruikt het vaak wat moeilijkere woorden of bepaalde woord combinaties die veel mensen niet gebruiken.

Lay-out. Hierbij moet je vooral denken aan hoe een stuk tekst is ingedeeld. Hoeveel witregels worden er gebruikt en bijvoorbeeld het gebruik van kopjes tussen de stukken tekst.

Nadat de AI checker de tekst heeft gecontroleerd, geeft het een score aan. Deze is vaak in procenten. Hierbij geeft het een schatting over hoe groot de kans is dat een tekst is geschreven door AI.

Als je bereid bent om wat geld uit te geven, dan kun je ook een veel uitgebreidere rapportage krijgen. Dan zie je direct welke zinnen of zinsdelen zeer waarschijnlijk door AI zijn geschreven. Ideaal voor als je een uitgebreide analyse van een tekst wil.

Voor wie is een AI checker Nederlands handig?

Een AI checker Nederlands kan een enorm handige tool zijn, maar niet voor iedereen is dit even belangrijk. Hieronder vind je een aantal vakken waarin een AI checker heel erg handig kan zijn.

Leraren

Als leraar is de kans groot dat je teksten van leerlingen na moet kijken. Denk hierbij aan verslagen, onderzoeken of een thesis. Zo lang een tekst op de computer is gemaakt, bestaat er een kans dat de leerling AI heeft gebruikt.

Doordat AI steeds beter wordt, is de kans aanwezig dat leerlingen AI gebruiken. Bovendien zijn AI geschreven teksten steeds moeilijker te herkennen. Gebruik daarom altijd een AI checker om zeker te weten dat de tekst door een mens is geschreven.

Studenten

Steeds meer studenten gebruiken AI. Logisch, want AI kan je helpen en veel tijd besparen. Vooral als je lange en ingewikkelde teksten moet schrijven. Pas wel op. Niet alle teksten die worden geschreven door AI zijn even goed.

Het is voor studenten van groot belang om hun tekst te laten checken door een AI checker. Grote kans dat je leraar dit ook gaat doen. Als de AI checker laat zien dat jouw tekst zeer waarschijnlijk door AI geschreven is, dan kan een leraar dit ook zien. Controleer daarom, voordat je iets inlevert, hoe de AI checker jouw tekst beoordeelt.

Bloggers

Als blogger kan het heerlijk zijn om je teksten te laten schrijven door AI. Lekker snel en veel goedkoper dan het inhuren van een schrijver.

Er kleeft echter een groot nadeel aan deze manier van werken. Als Google je teksten als AI geschreven teksten ziet, dan is de kans groot dat dit je website niet ten goede komt. Hierdoor kun je bezoekers en inkomsten verliezen.

Controleer dus altijd de teksten die geschreven zijn door AI met een AI checker. Vergeet ook niet om de teksten van je schrijvers door de scan te halen. Ook al vertrouw je je schrijver volledig, het is altijd goed om dit af en toe te controleren. Je wil de kwaliteit van je website ten alle tijden hoog houden.

Recruiters

Als recruiter krijg je iedere dag een hoop teksten te zien. Hierbij hebben we het vooral over motivatiebrieven.

Met name jonge mensen, die niet zo goed zijn in schrijven, gebruiken steeds vaker AI voor het schrijven van een motivatiebrief. AI schrijft immers foutloze en indrukwekkende teksten.

Het is dus belangrijk dat je deze motivatiebrieven controleert. Zo kun je de mensen die AI gebruiken eenvoudig ertussenuit vissen. Vervolgens kun je ze vragen om hun motivatie toe te lichten. Zo kom je er snel genoeg achter of ze wel echt geschikt zijn voor de betreffende functie.

AI checker Nederlands: Onze top 3

Er zijn tegenwoordig heel wat AI checkers op de markt. Ze zijn lang niet allemaal even goed. Ook zijn niet alle tools in het Nederlands beschikbaar. Hieronder vind je onze 3 beste AI checkers Nederlands.

Originality.ai

AI checker Nederlands (2)

Deze AI-tool biedt een aantal functies aan, waaronder een AI checker. Deze kan ook toegepast worden op de Nederlandse taal.

Je voert een tekst, document of website in en vervolgens krijg je een uitslag. In die uitslag staat precies hoe groot de kans is dat een tekst is geschreven door AI.

Dit is op zich al interessant, maar als je de betaalde versie neemt, dan krijg je nog veel meer inzichten. Dit maakt het bijzonder bruikbaar voor schrijvers, agencies en content managers. Je kunt je teksten namelijk perfect aanpassen, zodat ze volledig als menselijk gezien worden.

Copyleaks

AI checker Nederlands (3)

Ook Copyleaks is een interessante AI-tool om te controleren of content is geschreven door AI. De tool werkt met meer dan 30 talen, waaronder Nederlands.

Net als Originality.ai, kan Copyleaks AI geschreven content herkennen, als dat is geschreven met de meeste gebruikte AI software. Denk hierbij aan GPT-2, GPT-3, GPT-4, Bard, ChatGPT, Llama 2 en Claude 2.

Al met al is ook Copyleaks dus een zeer geschikte AI checker voor de Nederlandse taal.

Smodin

AI checker Nederlands (4)

Uiteraard mag Smodin niet ontbreken in dit lijstje. Smodin is een bekende AI-tool op het gebied van taal. Smodin biedt niet alleen een AI checker, maar ook hulp bij het schrijven van teksten, een plagiaat checker, een parafraseer tool en meer.

Wij vinden zelf dat een tekst checken op AI content met Smodin een goede optie is. Echter denken wij dat eerdergenoemde tools iets specifieker gericht zijn op het controleren van teksten. Je krijgt daar net een iets betere en meer uitgebreide uitslag op het moment dat je een tekst laat controleren.

AI checker Nederlands is onmisbaar

In deze tijd waarin AI enorm veel ingezet wordt, is een AI checker Nederlands eigenlijk onmisbaar. Zeker als je in jouw vak veel teksten moet controleren.

AI heeft het schrijven van teksten eenvoudiger gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat het beter is. De vraag naar unieke, door mensen geschreven, teksten zal alleen maar toenemen.

Voor het vinden van die unieke teksten, zijn AI checkers heel handig. Zo kun je in één oogopslag zien of een tekst geschreven is door een mens of door AI.

Dit is zeker enorm belangrijk voor teksten op websites. Google straft websites met veel AI content af door ze minder te tonen. Dus beheer jij een website? En heb je schrijvers in dienst die je wil controleren? Of wil je weten welke content Google als AI ziet? Ga dan zeker aan de slag met een AI checker!