Kunstmatige intelligentie voorbeelden: Ook jij gebruikt AI!

Kunstmatige intelligentie is een technologie die steeds meer gebruikt wordt. Bij kunstmatige intelligentie worden geavanceerde technologieën gebruikt om slimme en autonome systemen te bouwen. Deze systemen kunnen denken en handelen als mensen.

Dit klinkt misschien nog een beetje vaag of ingewikkeld, maar dit gebeurt tegenwoordig overal. Ook jij hebt er regelmatig mee te maken, waarschijnlijk zonder dat je het doorhebt.

Denk eens aan de chatservice op de website van een bedrijf. Dit is regelmatig een AI gedreven robot. Of bijvoorbeeld je auto, die (deels) zelf rijdt. Ook dit is allemaal op basis van kunstmatige intelligentie.

Maar wat zijn nu nog meer kunstmatige intelligentie voorbeelden?

In dit artikel zullen we kijken naar wat kunstmatige intelligentie is, hoe het je kan helpen en 10 voorbeelden van kunstmatige intelligentie toepassingen.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is een term die wordt gebruikt om machines te beschrijven die in staat zijn om te leren en zichzelf te verbeteren. Deze machines kunnen patronen herkennen, beslissingen nemen en taken uitvoeren zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is.

Het doel van kunstmatige intelligentie is om menselijke prestaties te evenaren of zelfs te overtreffen.

Hoe kan kunstmatige intelligentie je helpen?

Kunstmatige intelligentie kan je helpen bij het besparen van tijd, het verbeteren van efficiëntie en het nemen van betere beslissingen. Het kan ook zorgen voor nieuwe mogelijkheden en innovatieve oplossingen voor problemen.

10 kunstmatige intelligentie voorbeelden

1. Persoonlijke assistenten

Kunstmatige intelligentie voorbeelden (2)

Je kunt tegenwoordig al met je stem een virtuele assistent vragen stellen, zoals Siri, Alexa of Google Assistant. Deze persoonlijke assistenten maken gebruik van kunstmatige intelligentie om gebruikers te helpen bij het uitvoeren van taken zoals het zoeken naar informatie op internet, het versturen van berichten, het regelen van afspraken en nog veel meer.

2. Voorspellingen doen

Bedrijven verzamelen grote hoeveelheden data en gebruiken kunstmatige intelligentie om deze data te analyseren en voorspellingen te doen over toekomstige trends.

Denk bijvoorbeeld aan suggesties van Netflix of Spotify over wat je waarschijnlijk leuk zal vinden. Of het algoritme van sociale media waarin je beland nadat je een bepaalde soort content hebt bekeken.

Ook wordt kunstmatige intelligentie gebruikt voor voorspellingen in de financiële wereld. Bijvoorbeeld om koersen te bepalen en risico’s in te schatten.

3. Gezichtsherkenning

Kunstmatige intelligentie wordt steeds beter in het herkennen van gezichten en het identificeren van personen. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet bij het ontgrendelen van je telefoon of bij camerabewaking in openbare plaatsen.

Over deze toepassing is wel de nodige discussie. Het gebruik hiervan gaat in de nabije toekomst aan banden gelegd worden.

Zo wordt het verboden om emotie of religie te bepalen met behulp van een AI gedreven camera. Ook mag de politie AI gedreven camera’s voor gezichtsherkenning alleen nog maar gebruiken in uitzonderlijke gevallen.

4. Virtuele klantenservice

Bedrijven maken gebruik van kunstmatige intelligentie om bots te creëren die klanten kunnen helpen met vragen en problemen oplossen.

Steeds meer bedrijven hebben een chat waar je vragen kunt stellen. Deze chat is vaak een soort pop-up. Meestal zit deze rechtsonder in je beeld als je op de website zit. De kans is vrij groot dat je met een AI gedreven bot praat, zodra je hier je vraag stelt. Op deze manier kunnen bedrijven namelijk 24/7 klanten helpen zonder dat ze personeel nodig hebben.

5. Zelfrijdende auto’s

Een toepassing van kunstmatige intelligentie waar veel over gesproken wordt, is de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Deze ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is afhankelijk van geavanceerde beeldverwerking en besluitvormingssystemen.

Overigens wordt AI al een behoorlijke tijd gebruikt in auto’s. Denk maar eens hulpmiddelen tijdens het rijden zoals lane assist, adaptive cruise control en dode hoek herkenning. Al deze technieken draaien ook op basis van kunstmatige intelligentie.

6. Cyber security

Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om geavanceerde beveiligingsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld om verdacht gedrag te detecteren en cyberaanvallen te voorkomen.

Een computer wordt getraind met data. De computer krijgt aangeleerd welke patronen passen bij verdacht gedrag en op basis daarvan kan kunstmatige intelligentie verdacht gedrag opsporen.

7. Natuurlijke taalverwerking

Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om taal te begrijpen en verwerken met als doel het zo natuurlijk mogelijk over te laten komen.

Tegenwoordig kun je de mooiste teksten laten schrijven door AI. Ook kun je teksten laten parafraseren, samenvatten, vertalen of omzetten in audio of beeld. Dit gebeurt ook allemaal op basis van kunstmatige intelligentie.

8. Robotica

Kunstmatige intelligentie voorbeelden (3)

Kunstmatige intelligentie zorgt voor geavanceerde ontwikkelingen in robottechnologie, zoals robotchirurgie en industriële robots.

Industriële robots bijvoorbeeld worden gebruikt voor order picken, producten inpakken en labels plakken. Deze robots kunnen veel langer doorgaan zonder fouten te maken dan mensen. Deze robots leren al deze dingen door kunstmatige intelligentie.

In de zorg worden robots op verschillende manieren gebruikt. Zo zijn er al robots die helpen tijdens operaties.

Ook worden robots gebruikt om bijvoorbeeld ziektes op te sporen op foto’s. Door de robots te voeren met heel veel data uit het verleden, leert de robot om ziektes op te sporen. Hierdoor kunnen AI gedreven robots vaak al veel eerder ziektes opsporen dan wij als mens.

9. Fraude opsporen

Machine learning gebruiken om frauduleuze activiteiten op te sporen en te blokkeren voordat ze kunnen toeslaan.

Computers krijgen grote hoeveelheden data voorgeschoteld. Aan de ene kant data van normale omstandigheden en aan de andere kant data van frauduleuze situaties. Op die manier leert de computer frauduleuze situaties op te sporen en te blokkeren.

10. Spraakherkenning

Spraakherkenningssoftware wordt gebruikt om gesproken taal te vertalen naar geschreven tekst. Er zijn tegenwoordig enorm goede tools beschikbaar om dit te doen. Zo kun je met zulke tools alles wat besproken is in een zoom meeting laten vertalen naar notities.

De toekomst van kunstmatige intelligentie

De toekomst van kunstmatige intelligentie ziet er veelbelovend uit, met onbeperkte mogelijkheden en toepassingen.

Kunstmatige intelligentie beïnvloed ons leven inmiddels dus al op verschillende manieren. Deze invloed heeft al voor de nodige verandering in ons leven gezorgd. De kans is groot dat kunstmatige intelligentie in de toekomst bij steeds meer aspecten van ons leven betrokken zal zijn.

Conclusie

Kunstmatige intelligentie is een baanbrekende technologie die ons in staat stelt om nieuwe hoogten te bereiken.

De hierboven beschreven voorbeelden geven slechts een inkijkje in hoe kunstmatige intelligentie ons dagelijks leven beter kan maken.

De toekomst ziet er hoopvol uit, met nieuwe en ongekende mogelijkheden die voortdurend worden ontdekt. Hopelijk geeft dit artikel, met kunstmatige intelligentie voorbeelden, je een beter inzicht in wat kunstmatige intelligentie is en kan zijn.