Wat is ChatGPT? Alles wat je moet weten

De afgelopen tijd is het gebruik en de populariteit van AI (Artificial Intelligence), oftewel kunstmatige intelligentie, enorm toegenomen. En als je mensen vraagt naar AI, dan is vaak het eerste waar ze dan aan denken: ChatGPT.

Maar, wat is ChatGPT?

Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet zo bekend bent met AI en ook niet (zo goed) weet wat ChatGPT is.

Geen zorgen! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over ChatGPT, zodat jij er ook over mee kan praten en mee aan de slag kan.

Wat is ChatGPT precies?

ChatGPT is een soort robot waar je vragen aan kunt stellen. Daarbij is het een AI-gebaseerd chat-systeem dat gebruik maakt van Natural Language Processing (NLP). Het maakt gebruik van duizenden mogelijkheden om menselijke taal te leren.

Het doel van ChatGPT is om zelfstandig gesprekken te kunnen voeren met mensen en antwoorden te geven op allerlei soorten vragen. Degene die de vragen invoert, moet het idee hebben dat hij/zij echt met een mens praat.

Wie heeft ChatGPT gemaakt?

ChatGPT is opgericht en ontwikkeld door OpenAI, een groot AI-onderzoeksbedrijf. OpenAI is in 2015 begonnen in San Fransisco als non-profit bedrijf. In 2019 werd OpenAI een for-profit bedrijf. De huidige CEO is Sam Altman. Hij is medeoprichter van OpenAI.

ChatGPT is het belangrijkste product van OpenAI dat momenteel op de markt is. Het is in november 2022 op de markt gekomen voor consumenten.

Inmiddels is OpenAI zich gaan focussen op onderzoek naar kunstmatige intelligentie, met name op het gebied van Deep Learning en NLP.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT werkt met een zeer geavanceerd algoritme waarbij het systeem in staat is om gegevens op een efficiënte manier te verwerken. Hierdoor kan het gesprekken automatisch genereren. Het kan daarbij gebruikersinput weerleggen, samenvatten en redeneren om vervolgens gepast te reageren.

Doordat het gebruik maakt van NLP, leert het systeem om steeds beter te communiceren. Via NLP leert een machine om net als mensen te communiceren. Hoe meer het systeem leert via NLP, hoe natuurlijker het voor mensen is om in gesprek te zijn met zo’n systeem.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken?

ChatGPT is beschikbaar in verschillende versies en kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. De betaalde versie, versie 4, geeft de beste uitkomsten.

Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je het kunt gebruiken:

 • Een e-mail laten schrijven
 • Cadeau suggesties geven
 • Een gedicht laten schrijven
 • Een merknaam verzinnen
 • Een slogan laten maken
 • Het script voor een video laten schrijven
 • Een advertentie laten maken voor op Google of social media
 • Een tekst samenvatten
 • Zinnen of teksten verbeteren

Zo zijn er verder nog talloze dingen die je door ChatGPT kunt laten doen. Het is hierbij wel van belang dat je een goede, specifieke opdracht geeft. Als je een algemene opdracht geeft, dan komt die vaak ook met een algemeen antwoord waar je niks aan hebt. Denk dus even goed na over wat je de bot vraagt.

Controleer daarnaast altijd het antwoord van de bot. Het kan zijn dat de bot met een vreemd antwoord komt of dat de zinnen niet zo lekker lopen. Bovendien is het verstandig om de “feiten” die eruit komen even na te lopen. Niet alle “feiten” die ChatGPT verkondigt zijn waar.

Wat is ChatGPT

Waarom is ChatGPT zo populair?

ChatGPT is populair om meerdere redenen.

Ten eerste is het zo populair vanwege het gebruiksgemak. Iedereen kan ermee overweg en de bot kan ook ingewikkelde zinnen begrijpen.

Daarbij zijn de antwoorden die eruit komen nauwkeurig en van hoge kwaliteit. Hoe complex je opdracht ook is, er komt altijd wel een goed antwoord uit.  

Daarnaast zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. Het is geschikt voor verschillende soorten bedrijven en kan worden ingezet voor diverse doeleinden.

Tot slot is het natuurlijk zo populair omdat het gratis te gebruiken is en deze gratis versie kan heel veel. Wil je graag meer functies en betere antwoorden? Dan heb je de betaalde versie nodig.

Voordelen van het gebruik van ChatGPT

Er zijn verschillende voordelen te noemen van het gebruik van ChatGPT. Hier volgen enkele grote voordelen:

 • Het is in staat om gesprekken in verschillende talen te voeren.
 • Het is 24/7 beschikbaar om al jouw opdrachten uit te voeren
 • Het kan heel veel tijd besparen.
 • Het kan de productiviteit verbeteren door repeterende taken uit handen te nemen.
 • Het kan creativiteit bevorderen door zaken als schrijven toegankelijker te maken.

Risico’s van ChatGPT

Er zijn ook enkele risico’s van het gebruik van ChatGPT. Zie hieronder enkele risico’s:

 • ChatGPT kan ook fouten maken, aangezien het gebaseerd is op patroonherkenning en het geen menselijke beoordeling kan vervangen.
 • Het kan gevoelige informatie vrijgeven door verkeerde of ronduit slechte antwoorden te geven, omdat het de vraag verkeerd interpreteert.
 • Het kan vooroordelen genereren, omdat deze verwerkt zitten in de data waar het systeem op gebaseerd is.
 • Het neemt ons denken over. Als we alles zomaar even in kunnen vullen, dan hoeven we zelf niet meer te denken als mens. Dit kan de ontwikkeling van kinderen in de weg zitten.

Conclusie

ChatGPT is een baanbrekende technologie die in staat is om efficiënt gesprekken te voeren met mensen. Deze technologie wordt steeds populairder en zal steeds meer gebruikt gaan worden in de toekomst.

Het is ontwikkeld door OpenAI en maakt gebruik van geavanceerde NLP-algoritmen om de communicatie mogelijk te maken.

Het heeft verschillende voordelen en toepassingen, maar er zijn ook risico’s die gepaard gaan met deze technologie. Als resultaat hiervan kan ChatGPT een nuttige tool zijn die onze productiviteit en kwaliteit kan vebeteren.