Dat AI steeds geavanceerder wordt en steeds meer toegepast wordt, kan je haast niet ontgaan zijn. AI wordt steeds meer verwerkt in computers, smartphones en andere apparaten. Bovendien kom je vaker AI tegen dan je denkt. Bijvoorbeeld in de klantenservice van een webshop, in je spraakassistent op je telefoon of bij het ontgrendelen van je telefoon met gezichtsherkenning.
Maar wat zijn nu precies toepassingen van robotica en AI?
In dit artikel vertellen we je meer over robotica en AI. Ook nemen we je mee in de toepassingen van robotica en AI.
Inhoud
Wat is kunstmatige intelligentie?
AI, ofwel kunstmatige intelligentie, is op verschillende manieren te definiëren. Echter komt kunstmatige intelligentie vaak op hetzelfde neer. Onder kunstmatige intelligentie vallen verschillende technologieën waarbij een computer in staat is om zelf beslissingen te nemen, zonder dat het hiervoor geprogrammeerd is.
Vaak is kunstmatige intelligentie is een combinatie van verschillende technologieën. Deze technologieën zijn in staat om grote hoeveelheden data te analyseren in een korte tijd en om vervolgens een beslissing te nemen. Deze beslissing zou tot de best mogelijk prestatie moeten leiden. Is dit niet zo, dan leert kunstmatige intelligentie hiervan om in de toekomst wel de beste keuze te kunnen maken. Kortom, kunstmatige intelligentie stelt computers in staat om net als mensen te leren.
Hoe werkt kunstmatige intelligentie in robotica?
Robots kennen we al erg lang. Vaak zijn dit simpele robots die bedoeld zijn voor een specifieke taak. Dit soort robots worden veelal ingezet in fabrieken. Hierbij nemen deze robots zware taken uit handen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat dit soort robots niet aangestuurd worden door AI. Bovendien heb je ook niet per se AI nodig om een robot aan te sturen. Je kunt een robot ook gewoon vooraf programmeren, zodat het weet wat het moet doen.
Het is wel mogelijk om AI toe te passen in robotica. Sterker nog, dit maakt robots veelzijdiger en dus steeds breder inzetbaar.
Maar hoe werkt kunstmatige intelligentie in robotica dan precies?
Eigenlijk werkt dit net zoals AI werkt in computers. De software analyseert grote hoeveelheden data en handelingen. Vervolgens trekt het een conclusie. Dit resulteert vervolgens in acties die de robot uitvoert. Daarna wordt het resultaat weer geanalyseerd, waardoor de robot weet of het goed doet of niet. Kortom, zo kan een robot, net als een mens, zelf dingen leren en zich aanpassen. Hierbij is geen menselijke tussenkomst vereist.
Voorbeelden van toepassingen van robotica en AI
Een heel simpel voorbeeld van toepassingen van robotica en AI zijn robots in warenhuizen. Bijvoorbeeld Amazon gebruikt dit steeds meer in zijn warenhuizen. Deze robots leren, op basis van AI, hoe ze moeten orderpicken.
Een ander voorbeeld is het gebruik van robotica in de operatiekamer. Voor sommige simpele taken kunnen robots ingezet worden. Door deze te laten draaien op AI, kunnen deze robots intelligenter worden en zo voor steeds meer taken ingezet worden.
In oorlogsvoering worden ook steeds meer robots gebruikt. Hierbij kun je denken aan drones, maar ook aan onbemande pantservoertuigen met wapens erop. Door deze te laten besturen met AI, kan het voertuig zelf keuzes maken. Dit is echter erg omstreden op dit moment.
Tot slot worden robotica en AI ook steeds meer toegepast in de landbouw. Hierbij leert een robot bijvoorbeeld welke planten onkruid zijn en dus weggehaald moeten worden, of hoe het kan weten of planten water moeten krijgen. Dit kan boeren enorm veel tijd en geld schelen.