AI biedt veel kansen voor het onderwijs. Het kan ervoor zorgen dat we mensen beter op kunnen leiden. Hiermee is de toekomst van AI in het onderwijs groot.
Het gebruik van AI in het onderwijs roept ook vragen op.
Hoe wordt AI gebruikt in het onderwijs? Hoe gaan we AI toepassen in het onderwijs? Wat is de toekomst van AI in het onderwijs? En neemt AI de baan van leraren over?
In dit artikel nemen we je mee in de toekomst van AI in het onderwijs. Hiervoor zijn al de nodige ideeën. Maar voor we daar naartoe gaan, willen we je een beeld geven van hoe AI nu gebruikt wordt in het onderwijs.
Inhoud
Hoe wordt AI nu gebruikt in het onderwijs?
AI wordt al gebruikt in het onderwijs. Het lastige is alleen dat hier nog niet echt richtlijnen voor zijn. Hierdoor is het lastig om te bepalen in welke mate AI op dit moment gebruikt wordt in het onderwijs.
Er zijn natuurlijk al wel leraren die gebruik maken van AI. Leraren gebruiken AI bijvoorbeeld om toetsen of verslagen te controleren. Dit doen ze door de gegeven antwoorden te controleren en zo veel tijd te besparen.
Aan de andere kant gebruiken leraren steeds vaker AI om te controleren of studenten wel zelf teksten hebben geschreven. Studenten weten namelijk hoe makkelijk het is om AI teksten te laten schrijven, ook al is dit vaak niet de bedoeling. Door AI te gebruiken kunnen leraren eenvoudig de studenten eruit pikken die AI gebruikt hebben.
Tot slot wordt AI ook ingezet door leraren om het onderwijs aantrekkelijker te maken. AI spreekt veel jongeren aan. Hierdoor kan het voor een leraar interessant zijn om AI te betrekken in lessen, zodat studenten om leren gaan met deze techniek.
De toekomst van AI in het onderwijs: dit zijn de kansen
Een paar jaar geleden heeft het WEF (World Economic Forum) een raamwerk gelanceerd met de titel Education 4.0. Het doel hiervan is om de benadering van leren en doceren vorm te geven, zodat studenten klaar zijn voor de toekomst.
De kern van Education 4.0 bestaat uit 4 onderdelen: gepersonaliseerd en zelfgestuurd leren, toegankelijk en inclusief leren, probleemgebaseerd en samenwerkend leren, levenslang en leerlinggestuurd leren.
Op deze manier wil men het onderwijs dus vorm geven om het toekomstbestendig te maken. AI kan hierin een grote rol spelen. Hieronder in het kort hoe AI kan bijdragen aan de bovengenoemde 4 punten.
Als eerste kan AI veel tijdrovende taken uit handen nemen, zoals administratieve taken. Hierdoor hebben leraren meer tijd die ze kunnen besteden aan het werken met studenten.
Ten tweede kan AI helpen met het beoordelen van werk van studenten. Hierdoor kunnen leraren sneller, beter en persoonlijker feedback geven aan hun studenten.
Als derde kan AI leerlingen in staat stellen om digitale geletterdheid, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Tot slot kan AI de leeromgeving personaliseren voor iedere leerling. Dit leidt tot betere individuele prestaties.
Kortom, op grote schaal wordt AI gezien als een partner voor een docent. Hiermee kunnen we concluderen dat de toekomst van AI in het onderwijs groot is.
Neemt AI het werk van leraren over in de toekomst?
Steeds vaker denken mensen dat AI alles over zal nemen, waaronder onze banen. Dit is echter een misvatting. Uiteraard kan AI bepaalde taken uit handen nemen, waardoor er minder vraag zal zijn naar sommige beroepen.
Echter is de behoefte aan leraren in de toekomst nog steeds groot. Uiteindelijk zal AI vooral als assistent gaan fungeren. Dit betekent dat een mens nog altijd de leiding moet hebben. Ook is menselijke interactie cruciaal voor het ontwikkelen van vele eigenschappen en kwaliteiten. AI zal de baan van leraar dus nooit volledig overnemen.