Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in AI. De meeste mensen zien de voordelen in van AI en willen hier ook gebruik van maken. Ethische dilemma’s in AI weerhouden mensen er echter van om meer gebruik te gaan maken van AI
Buiten de vele voordelen die AI mee kan brengen, hebben veel mensen namelijk ook het idee dat er risico’s kleven aan het gebruik van AI. Het zijn dan vaak ethische dilemma’s in AI waar ze op doelen.
Maar wat houden deze ethische dilemma’s precies in?
Dit wisselt natuurlijk per persoon. Echter zijn er een aantal dilemma’s die voor veel mensen een rol spelen. In dit artikel nemen we je mee in de meest voorkomende ethische dilemma’s in AI.
Wat is ethiek?
Ethiek is een wetenschap waarbij mensen bepaalde handelingen als goed of fout kwalificeren. Het lastige aan deze wetenschap is dat het antwoord op de meeste vragen niet eenduidig is, omdat deze antwoorden erg persoonlijk zijn.
Binnen de ethiek komen 2 vormen voor: descriptief en prescriptief. De descriptieve vorm van ethiek, ook wel beschrijvende vorm van ethiek, wordt het eigen oordeel weggelaten. Bij prescriptieve ethiek, ook wel voorschrijvende ethiek, nemen mensen ook zelf een standpunt in.
Wat is AI?
AI wordt vaak gezien als een vernieuwende technologie, maar dat is eigenlijk niet helemaal hoe je AI moet zien.
AI is de samenwerking van verschillende technologieën die samen een bepaalde vorm van intelligentie voortbrengen. Deze intelligentie stelt computers in staat om te denken, handelen en reageren als mensen.
Wat zijn ethische dilemma’s in AI?
De toepassing van AI leidt tot een aantal ethische dilemma’s. Dat komt omdat AI gebruik maakt van grote hoeveelheden data. Nu is dat niet zo erg, maar het wordt wel een ethisch dilemma zodra er persoonlijke gegevens worden gebruikt in AI.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ethische dilemma’s in AI.
Banken gebruiken steeds meer AI om fraude op te sporen. Dit maakt het namelijk op grote schaal mogelijk om frauduleuze transacties op te sporen. Het risico is alleen dat AI zijn beslissingen baseert op gegevens zoals geslacht, etniciteit of woonplaats.
Dit kan ertoe leiden dat mensen onterecht als fraudeur worden aangemerkt door AI. Vervolgens worden hun rekeningen geblokkeerd, want als AI zegt dat het zo is, dan wordt dit vaak voor waarheid aangenomen. Verder geeft AI ook geen uitleg over de beslissing. Dus hoe verantwoord is het gebruik van AI in dit geval?
Een ander voorbeeld is de toepassing van AI door de Politie. Dit lijkt een goed idee, omdat daders sneller opgespoord kunnen worden. Het kan echter ook voorkomen dat AI gegevens koppelt aan de verkeerde persoon.
Vervolgens wordt er een risicoprofiel opgesteld. Alle mensen die in dit risicoprofiel passen van AI, worden nu als potentieel crimineel aangemerkt. Op deze manier criminaliseert AI onschuldige burgers. In hoeverre is het verantwoord dat AI hiervoor gebruikt wordt?
Een laatste voorbeeld komt uit China. De overheid heeft daar zoveel camera’s hangen in steden, dat het elke burger in de gaten kan houden. Je kunt dus niks meer doen of ondernemen zonder vastgelegd te worden. De data wordt vervolgens opgeslagen en kan geanalyseerd worden door AI, om bepaalde patronen bij mensen te herkennen. Hoe zit het precies met de privacy van de burgers in dit geval?