Een AI studie: Garantie op een toekomstbestendige baan

Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, is de laatste jaren in een hoog tempo verder ontwikkeld. Het neemt daardoor een steeds belangrijkere rol in binnen onze samenleving.

Deze ontwikkelingen betekenen wellicht het einde voor bepaalde banen, maar zorgen ook weer voor een hoop nieuwe banen. Om deze banen goed te kunnen vervullen, is er kennis over AI nodig.

Maar hoe kom je aan die kennis over AI? Is er misschien een AI studie die je kunt volgen?

Wil jij graag weten hoe je jouw kennis over AI op verschillende manieren kunt vergroten? Lees dan snel verder!

AI in een notendop

Om een beter begrip van AI te krijgen, is het belangrijk dat je eerst de basis begrijpt. Hiervoor hoef je heus geen studie aan de universiteit te volgen.

AI is technologie waarbij computers taken uitvoeren die menselijke intelligentie vereisen. Hier valt een heleboel onder.

Denk hierbij aan je spraak assistent Siri of Alexa die antwoord geeft op al je vragen, je auto die remt als je te dicht op je voorganger zit of gezichtsherkenning om je telefoon te ontgrendelen.

Dit valt allemaal onder AI. Hier zitten allerlei verschillende technologieën achter. We zullen daar verder niet uitgebreid op in gaan in dit artikel.

Wil je daar wel graag meer over weten?

Dan raden we je aan om de onderstaande artikelen eens rustig door te lezen. Aan de hand hiervan zou je een basis begrip moeten krijgen over hoe AI werkt.

Begrijp je dit allemaal al? Of wil je graag nog veel meer kennis opdoen over AI? Lees dan snel verder voor de beste opties om dat te doen!

AI studie

AI studie (2)

Het zal je niet geheel verbazen, maar er zijn tegenwoordig ook al de nodige AI studies die je kunt volgen aan officiële opleidingsinstanties zoals hoge scholen en universiteiten.

Dit soort AI studies behandelen AI in de wat bredere zin. Het ligt er uiteraard aan welke studie je volgt, maar je leert op zulke studies over toepassingen, hoe AI werkt, hoe je AI kunt verbeteren etc.

Zulke studies kun je tegenwoordig volgen bij veel universiteiten en hoge scholen zoals de VU, UvA, UU, HU, RUG, HvA, Radboud en meer.

Een diploma voor één van zulke opleidingen is waarschijnlijk van grote waarde voor je als jij een mooie baan zoekt die met AI te maken heeft. Daarnaast wordt er verwacht dat AI een steeds grotere rol gaat spelen in onze maatschappij, dus met zo’n diploma op zak heb je de garantie op een goede en toekomstbestendige baan.

Ambieer je een carrière in het vakgebied van AI? Dan raden we je zeker aan om eens te kijken of een AI studie iets voor jou is!

Het nadeel is dat je wel minstens 3 jaar een opleiding moet volgen. Voor mensen die “slechts” hun kennis over AI wat willen vergroten, is dit niet de beste optie.

AI cursus

Met de ontwikkelingen van AI zijn er ook de nodige cursussen over AI ontstaan. Het volgen van een cursus is een uitstekende manier om meer kennis op te doen. Deze kennis is vaak specifiek op één onderwerp gericht en vergt niet per se heel veel tijd.

Hierdoor kun je je specialiseren op een bepaald gebied van AI. Bijvoorbeeld over hoe je goed met ChatGPT overweg kunt gaan of over hoe je AI optimaal kunt trainen.

Het volgen van een cursus kan ook nadelen hebben. Doordat veel cursussen nieuw zijn, zijn ze niet per se erkend. Hierdoor heb je vooral te maken met zelfstudie en krijg je vaak ook geen officieel erkend certificaat.

Wil je graag carrière maken in het bedrijfsleven in de tak van AI? Dan is dit misschien niet de beste keuze voor jou.

Wil je gewoon graag meer leren over AI? Wellicht om dit voor jezelf toe te kunnen passen? Dan zou een AI cursus wel eens perfect voor jou kunnen zijn!

Hoeveel kun je verdienen met een baan in AI?

Er zijn heel veel verschillende banen te vinden in AI. Het is dus lastig om een precies bedrag te noemen.

Bovendien is je salaris natuurlijk afhankelijk van je opleiding, ervaring, het bedrijf waar je werkt etc.

Om je toch een beeld te geven, hebben we een schatting voor je gemaakt.

  • AI adviseur €3600 – €6300 p.m.
  • AI ontwikkelaar €3000 – €4400 p.m.
  • AI traineeship €2700 – €3300 p.m.
  • AI specialist €3500 – €6000 p.m.

Onthoud hierbij wel dat AI een gebied is wat in ontwikkeling is. Hierdoor is het lastig om een marktconform salaris te bepalen. Ook zijn er nogal wat tekorten op de arbeidsmarkt, ook op het gebied van AI. Dit maakt de onderhandelingspositie voor iemand die op zoek is naar werk in AI beter. De salarissen zijn dus een indicatie, maar kunnen in de praktijk afwijken.

Ligt jouw toekomst bij AI?

Met de snelle ontwikkeling van AI en de levens veranderende impact van AI, liggen er genoeg kansen om succesvol te worden in de wereld van AI.

Bedrijven zijn naarstig op zoek naar mensen die goed overweg kunnen met AI, om de techniek goed te kunnen gebruiken. Doe hier je voordeel mee.

Om een goede kans te maken op zo’n baan raden we je aan om een AI studie te doen.

Voor de mensen die gewoon wat meer willen leren over AI, of hoe ze het zelf toe kunnen passen, is het lezen van artikelen of het volgen van een cursus vaak al voldoende.